lauantai 14. kesäkuuta 2014

Kehnoa lentosäätä ja turhautumista

Edellisestä kirjoituksesta on luvattoman paljon aikaa mutta nyt sattui "sopivasti" viikonloppuun osumaan sellaista säätä, että on parempi pysyä sisällä - ja ylimääräistä aikaakin riittää. Lämpömittari näyttää nyt päiväsaikaan selvästi alle 10 astetta, vettä sataa ja tuulee koleasti. Lentosään puutetta pohdiskellaan todennäköisesti sekä täällä sisällä, pihalla mehiläispesissä että naapurustossa Lopen Räyskälässä, jossa alkaa kohta purjelennon MM-kisoja edeltävä harjoitusviikko.

Pari vuotta sitten ihmettelimme pesästään lähtevien parvien määrää. Miesmuisti on yleensä varsin lyhyt ja kesäsäät vaihtelevat poikkeuksetta aina alueellisesti, joten kerrottakoon, että sää ei tuolloin todellakaan suosinut mehiläisten kesäelämää. Edeltävänä kesänä Itse Mehiläistarhaaja oli vasta hankkinut ensimmäiset pesänsä, kaksi kolmesta oli jaokkeita. Parveilusta ei ollut silloin tietoakaan, joten kesällä 2012 olimme ihmeissämme, kun parvi toisensa jälkeen päätti ottaa hatkat. Onko niissä jotain vikaa? Tilanpuutteesta ei ainakaan ollut kyse, joten sen takia ei tarvinnut lähteä väljemmille vesille. Kun kerran kukaan karkureista ei tullut kertomaan missä oikein mätti, lähtösyyt jäivät arvailujen varaan. Joka tapauksessa tuo oli se samainen kesä, jolloin totesin, että kuningattarien sijaan uusien pesin valtiaat osoittautuivatkin bileprinsessoiksi! Sattuipa vielä niin, että parvia lähti erityisen paljon vieläpä juhannusviikonlopun aikana...

Kokeneet mehiläistarhaajat ja asioista enemmän tietävät saattavat nyt tälle teorialleni hymähdellä mutta mietin kuitenkin, että aiheuttaako huonon lentosään kesänä ylimääräistä parveilua mehiläisten turhautuminen tilanteeseen? Miettikääpä asiaa omalta kohdaltanne. Moni meistä lataa Suomen lyhyeen kesään suuria odotuksia ja suunnittelee tekemisiään sillä oletuksella, että kesäsää tarjoaa paljon aurinkoa ja lämpöä - sadetta mieluusti vain yöaikaan eikä silloinkaan liikaa. Entä kun todellisuus osoittautuukin toisenlaiseksi: koleaa ja sateista viikosta toiseen. Kenties seurauksena kiukkuisia ja pettyneitä perheenjäseniä ahtaissa mökkitiloissa, ei mitään tekemistä, riitelyä... Siinä vaiheessa tyypillisesti uutisoidaan siitä, että matkat etelän lämpöön on myyty loppuun. Yhdenlaista parveilua sekin, syynä pettymys ja turhautuminen kesäsäähän. Miksei tämä sama pätisi myös mehiläisiin? En toivo, että tästä tai tulevista kesistä tulisi toisintoa vuodelta 2012 mutta aion kyllä seurata tilannetta. Olen aina sanonut, että minussa ei ole tutkija-ainesta pätkän vertaa mutta näistä "empiirisistä pikkututkimuksista", joita elämä heittää eteen, kyllä tykkään.

Lupaan muuten parantaa tapani ja kirjoittaa useammin. Viime aikojen vähäisistä pesäkäynneistä ei ole tullut kerrottua mitään ja lahden eteläpuolella tuli käytyä ihmettelemässä sikäläistä tarhaustoimintaa toukokuun lopussa. Lomakin on kohta alkamassa, eikä ole tarkoitus parveilla etelänmaille. Aika näyttää, paljonko lomaan osuu sopivaa "blogisäätä".

Runsaan puolen viikon aika sademittariin on muuten kertynyt lähemmäs 50 mm eikä lentoaukolla todellakaan näkynyt mitään elämää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti